Відновлення енергосистеми, планові відключення та нові проекти: Миколаївщину відвідав міністр енергетики Галущенко

Міністр енергетики Герман Галущенко разом зі своїм першим заступником прибули до Миколаєва та відвідали основні енергетичні об`єкти області.

Про це повідомляє кореспондент «НикВести».

Міністр енергетики спільно з головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом та представниками миколаївських енергооб’єктів провели брифінг для журналістів, на якому обговорили збитки завдані енергетиці, впровадження пілотних проектів та можливе проведення планових відключень.

В ході візиту було зазначено, що майже до всіх населених пунктів Миколаївщини сьогодні відновлено енергопостачання, окрім двох, де наразі не проживають люди.

— Сьогодні Миколаївщина одна з найкращих по відновленню і по роботі енергосистеми, – підкреслив Віталій Кім.

Також стало відомо, що в Миколаївській області збитки в енергетиці становлять приблизно 1,2 мільярда. Загальні збитки України за час повномасштабної війни оцінюють в 411 мільярдів, з них 11% складають збитки енергетичному сектору. Міністр енергетики підкреслив, що кожного дня дана цифра зростає.

Окрім того, спеціалісти повідомили, що Україна сьогодні не має потреби в імпорті електропостачання. Генерація виробляє більше ніж 100% потреб електроспоживання.

— Сьогодні ми маємо навіть резерв в системі й проблем з точки зору генерації немає, – зазначив Герман Глущенко.

В ході зустрічі, голова Миколаївської ОВА наголосив, що сьогодні Миколаїв акцентує увагу на відновлення зеленої енергетики.

— Ставимо акцент на зелену енергетику, ми розмовляємо з партнерами, аби ми наростили об’єм для відновлення зеленої енергетики. Миколаїв профіцитний, завдяки АЕС ми в 10 разів більше генеруємо електроенергії, ніж використовуємо. Зараз акцент буде на екологічні проекти на перспективу, – підкреслив Віталій Кім.

Директор «Миколаївобленерго» Вадим Данилків розповів, що бойові дії на Миколаївщині тривали від самого початку і до моменту деокупації Херсону, через що бригадам доводилося працювати під обстрілами.

— Думаю, що всі знали що навіть в найтяжчі часи електропостачання буде відновлено якнайшвидше. Ми почали готуватися до можливих перебоїв електропостання ще з квітня, зараз ми переходимо по відновлення пошкодженої інфраструктури та зробимо ще краще, аніж було до війни. Ви бачите що з нами вся Європа, ми отримали багато сучасного обладнання, – підкреслив Вадим Данилків.

Він також наголосив, що сьогодні Миколаївщина стала пілотним проектом у забезпеченні незалежності електропостачання та переході на клас напруги європейського стандарту.

Джерело: https://nikvesti.com/ua/news/photoreportage/266924