АТ «Українські розподільні мережі» та Міжнародний енергетичний кластер поєднують свої зусилля для відновлення і розвитку енергетичної інфраструктури

Акціонерне товариство «Українські розподільні мережі» (УРМ) та Міжнародний енергетичний кластер (МЕК) 2023-04-25 уклали Меморандум про партнерство та співробітництво для відновлення функціонування об’єктів енергетичної системи України, модернізації, підвищення рівня захищеності електричних систем від природних, техногенних катастроф, терористичних актів.

Документ підписали в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі» Михайло Ільницький та координатор Міжнародного енергетичного кластера Мантас Нашленас.

Михайло Ільницький зазначив, що співпраця з міжнародними партнерами носить вирішальний характер для подолання наслідків енергетичної кризи, спричиненої військовою агресією рф, та подальшого розвитку галузі. «Окрім наших внутрішніх зусиль, нам, як повітря необхідна допомога наших європейських друзів, як на загальнонаціональному рівні, так і на галузевому. Ми дякуємо за надану Україні і, зокрема, енергетиці, допомогу, значення, якої неможливо переоцінити. Разом з тим, після інтеграції ОЕС України в ENTSO, нам потрібно рухатись далі, не тільки щодо відновлення, а й щодо адаптації розподільних мереж до європейських стандартів та норм. Над цими та іншими завданнями й плануємо працювати з Міжнародним енергетичного кластером. Впевнений, що співпраця буде ефективною та продуктивною.», – сказав він.

Пан Мантас Нашленас відзначив, що європейські партнери вражені стійкістю українського народу та відданістю українських енергетиків, яким вдається забезпечити стабільність роботи енергосистеми, враховуючи ситуацію, в якій вони перебувають — це неймовірний подвиг, який високо цінує європейська спільнота та, зокрема, народ Литовської республіки, як вірного та надійного партнера і друга України. Координатор МЕК також висловив впевненість у виконанні кластером запланованих завдань та досягненню необхідних для української енергетики цілей.

АТ «Українські розподільні мережі», на даний момент, здійснює корпоративне управління державними пакетами акцій акціонерних товариств «Хмельницькобленерго» та «Миколаївобленерго», які провадять діяльність у сфері розподілу електричної енергії.

АТ “Миколаївобленерго” стало першим підприємством структури УРМ, де будуть впроваджені результати роботи Міжнародного енергетичного кластеру.

В рамках Меморандуму, укладеного восени 2022 року між Міністерством енергетики України та Міжнародним енергетичним кластером, саме в Миколаївській області передбачається масштабне оновлення та перехід на більш сучасне, енергоефективне обладнання класу напруги 20 кВ (замість 10(6) кВ, що використовується наразі). Силове обладнання та лінії електропередачі АТ «Миколаївобленерго», внаслідок активних бойових дій, потребують значної заміни для повноцінної роботи мережі та надання якісних послуг з розподілу споживачам.

Робота в цьому напрямку вже розпочалася. Члени МЕК та наукові партнери здійснюють розрахунки та готують свої рекомендації, як на найближчі роки (прогноз технічного стану електричних мереж на кінець 2028 року), так і в довгостроковій перспективі, з планом заходів щодо реалізації Концепції впровадження «розумних мереж» в Україні до 2035 року.