Нам мало просто заживити оселі жителів Миколаївщини, ми хочемо модернізувати енергосистему, аби після війни вона працювала на якісно новому рівні

Енергетична система вже зазнала нищівних ударів внаслідок ворожих обстрілів, і невідомо які випробування на неї чекають попереду. Подекуди інфраструктура вже настільки понівечена, що просто не підлягає відновленню. Останнє не завжди й виправдане, адже не факт, що після нашої Перемоги збережеться довоєнний розподіл потреб в енергоживленні.

Енергетична інфраструктура Миколаївщини ніколи не буде такою, якою була раніше – ми це знали і розуміли з перших обстрілів, що зазнала наша земля з початку активних бойових дій. Сьогодні ми впевнені – як раніше не буде… буде краще! Задля цього вже сьогодні ми працюємо «на перспективу» – плануємо, як модернізувати наші мережі та зробити їхню роботу більш ефективною та надійною.

Активним помічником у цій роботі для Миколаївобленерго став Міжнародний енергетичний кластер. Після підписання Меморандуму про співпрацю між Кластером та Міністерством енергетики України восени минулого року, Литовські партнери оплатили розробку пілотного проекту «Реновація енергетичної інфраструктури АТ «Миколаївобленерго» з переведенням на клас напруги 20 кВ». Його презентація відбулася на початку серпня та зібрала велику кількість зацікавлених фахівців, дотичних до енергетичної сфери.

Реалізовувати проект вирішено на базі підстанцій, що найбільше постраждали внаслідок бойових дій. Відновлювати їх немає сенсу – перспективніше зробити все «з нуля», при цьому зробивши ставку на модернізацію та європейські стандарти, що, в свою чергу, підвищить рівень енергоефективності мережі. Перехід на інший клас напруги має і додатковий плюс: залучення обладнання, що виробляється та використовується в розвинутих країнах, відкриває для нас нові перспективи співробітництва з іноземними донорами, що готові підтримувати Україну в цілому та Миколаївщину, зокрема, на шляху до відновлення енергетичної інфраструктури.

Ми маємо чітке уявлення про те, якими мають бути електромережі Миколаївщини, знаємо, що треба зробити для досягнення цієї мети, та готові викладатися на повну, аби втілити задум у життя. Раді, що у цій непростій справі поруч із нами надійні партнери – вже сьогодні, через Фонд підтримки енергетики України, у якості гуманітарної допомоги Миколаївобленерго отримало різноманітне обладнання, зокрема, сотні комірок з номінальною напругою 20 кВ та силових трансформаторів 20/0,4 кВ; триває закупівля іншого устаткування, потрібного для успішної реалізації пілотного проекту з реновації електромереж. Впевнені, що комплексний підхід та «бойовий» настрій, підживлені такою потужною підтримкою, зокрема, з боку Міністерства енергетики України, зроблять свою справу, і на місці знищених ворогом мереж ми побачимо нові – більш сучасні, надійні та енергоефективні.

Джерело: https://www.facebook.com/energy.mk.ua/posts/pfbid0CxFK2U9Jipbr64DJCbBVw8XyZgCbJMA59TBEUVPsL9SnoMgnWjbfXLzcCSfie2kdl