Успішна презентація результатів роботи по проекту: «Реновація енергетичної інфраструктури АТ «Миколаївобленерго» з переведенням на клас напруги 20 кВ»

Міжнародний Енергетичний кластер завершив та представив 1 серпня 2023 року перший етап проекту «Реконструкція енергетичної інфраструктури АТ «Миколаївобленерго» з переходом електроенергії на номінальну напругу 20 кВ». Даний етап повністю був профінансований Урядом Республіки Литва. На заходы були присутні офіційні особи України і Республіки Литва, а також фахівці та експерти енергетичної галузі.

Світовий досвід свідчить, що мережі рівня напруги 20 кВ успішно застосовуються у багатьох країнах, зокрема, в Чехії, Словаччині, Франції, Фінляндії, Польщі, Японії, Німеччині тощо.

Переведення електричної мережі на рівень напруги 20 кВ із зміною конфігурації максимально ефективне при одночасній автоматизації цієї мережі та реконструкції систем обліку та дозволить:

  • передавати більшу потужність без зміни перетину проводів;
  • знизити технологічні витрати електроенергії при її транспортуванні;
  • зменшити загальну довжину ліній 0,4 кВ та втрат в ній за рахунок використання щоглових КТП 20/0,4 кВ;
  • реконструювати мережі із застосуванням сучасного, більш надійного, обладнання, в габаритах існуючого;
  • зменшити недовідпуск електричної енергії шляхом автоматизації мереж;
  • збереження охоронних зон повітряних ліній електропередачі (для ПЛ до 20 кВ охоронна зона складає 10 метрів);
  • усунути дефіцит потужності в центрах живлення;
  • створити резерв потужності для гарантованого надійного електропостачання споживачів;
  • створити можливість підключення розподіленої генерації;
  • покращити показники якості електропостачання SAIDI та SAIFI.

Енергетична система Миколаївщини вже зазнала нищівних ударів внаслідок ворожих обстрілів, і невідомо які випробування на неї чекають попереду. Подекуди інфраструктура вже настільки понівечена, що просто не підлягає відновленню. Останнє не завжди й виправдане, адже не факт, що після нашої Перемоги збережеться довоєнний розподіл потреб в енергоживленні.

Енергетика Миколаївщини ніколи не буде такою, якою була раніше. Це вже стало очевидно після перших обстрілів на початку активних бойових дій. Тому стоїть головне завдання – не тільки модернізувати мережі АТ «Миколаївобленерго», а й зробити їхню роботу більш ефективною та надійною.

Міжнародний Енергетичний кластер відіграє важливу роль у відновленні і модернізації мережі АТ «Миколаївобленрго». Після підписання Меморандуму про співпрацю між Кластером та Міністерством енергетики України восени минулого року, Литовський уряд оплатив розробку пілотного проекту «Реновація енергетичної інфраструктури АТ «Миколаївобленерго» з переведенням на клас напруги 20 кВ».

Реалізовувати проект вирішено на базі підстанцій, що найбільше постраждали внаслідок бойових дій. Відновлювати їх немає сенсу – перспективніше зробити все «з нуля», при цьому зробивши ставку на модернізацію та європейські стандарти, що, в свою чергу, підвищить рівень енергоефективності мережі. Перехід на інший клас напруги має і додатковий плюс: залучення обладнання, що виробляється та використовується в розвинутих країнах, відкриває нові перспективи співробітництва АТ «Миколаївобленерго» з іноземними донорами, що готові підтримувати Україну в цілому та Миколаївщину, зокрема, на шляху до відновлення енергетичної інфраструктури.

Проект фінансується за рахунок коштів Фонду співробітництва у галузі розвитку та гуманітарної допомоги.